Bij het aankopen van een huis in frankrijk hebben wij de 10 tips voor u op een rijtje gezet. Dit heeft ons namelijk geholpen in proces. Uiteraard is het voor iedereen anders!
Tip 1: Juiste locatie
Ons avontuur begon met een droom, een huis vinden in de bourgogne van Frankrijk. De keuze van de locatie is fundamenteel, en zoals makelaars ons hebben verteld, moet het niet alleen gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren, maar ook op praktische overwegingen zoals de reistijd erna toe, nabijheid van voorzieningen, de lokale gemeenschap etc.
Tip 2: Budget
Budget is een essentiële stap die de zoektocht kan bepalen. De huizenprijzen in Frankrijk variëren aanzienlijk van regio tot regio. Houd ook rekening met aanvullende kosten zoals notariskosten, belastingen, renovatie en onderhoud. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook klussen om je huisje naar eigen smaak in te richten. De huizen in frankrijk zien er nou eenmaal anders uit.
Persoonlijke lening: Hypotheken in Frankrijk worden haast niet onder de € 75.000 euro verstrekt. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet sluit je af in Nederland.
Hypotheek: Hypotheken in Frankrijk worden verstrekt onder strenge voorwaarden. Als u geen inkomen uit Franse bron ontvangt en u niet in Frankrijk woonachtig bent, hoeft u in principe niet te rekenen op een 100% financiering van uw Franse huis. In het algemeen kunt u maximaal 85% van de aankoopprijs exclusief notariskosten financieren.
Eigen financiering: Dat is ook een optie, weet wel dat ze bewijs willen dat het geld eerlijk verkregen is.
Tip 3: Begeleiding
De Franse vastgoedwetgeving is anders dan in Nederland. Om die redenen hebben wij gekozen om ons te begeleiden door middel van een aankoopbegeleider (MP-Bourgogne). Wij willen haar dan ook inschakelen bij de uiteindelijke koop. Je betaalt dan eigenlijk voor extra zekerheid.
Tip 4: Communicatie makelaars
Communiceren met makelaars, notarissen, en verkopers in een taal die niet onze moedertaal is, kan uitdagend zijn. De makelaars benadrukten het belang van duidelijke communicatie. Doordat wij de taal ook niet bemachtigd zijn hebben wij het uitbesteed aan onze aankoopbegeleider. Tevens merkte wij ook de terughoudendheid om per mail te communiceren met de makkelaars.
Tip 5: Bezichtiging
We weten dat bezichtigingen spannend en soms een beetje stressvol kunnen zijn. Wij hebben nu meerdere bezichtigen gehad en bij ons was telefonisch niet alles eerlijk verteld. Dus het is van belang om goed alles zelf te bekijken. Ook hierbij hadden wij een aankoopbegeleider meegenomen. Niet alleen voor de taal maar die stelde de juiste vragen en zag alles.
Tip 6: Bieden
U zou zich moeten commiteren aan een huis voordat u een bod doet, en alleen maar op één woning een bod uitbrengen. Zodra u een bod heeft gedaan zou u moeten stoppen met het bekijken van andere woningen. Zodra uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het gebruikelijk dat ze de woning niet aan een andere potentiële kopers zullen laten zien. Zij zullen zich volledig inzetten voor de verkoop van hun woning aan u.
Tip 7: Compromis de Vente
De makelaar zal onmiddellijk beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten voor het opstellen van het eerste verkoop document, dat “compromis de vente” heet. De prijs die u geadverteerd ziet op de website (en uw akkoord wanneer uw bod is geaccepteerd) is de prijs van het onroerend goed, inclusief makelaarskosten. De enige extra kosten die moeten worden betaald zijn de notariële kosten voor controleren van alle documenten. Ook dit traject hebben wij volledig uitbesteed aan onze aankoopbegeleider. Na ondertekening gaan de tien dagen bedenktijd in (incl feestdagen en weekende), dat is de laatste keer dat u zich kunt terugtrekken uit de koop, zonder het betalen van een boete van 10 % (uw borg).
Let op! U heeft altijd 10 dagen bedenktijd. Zonder opgaaf van redenen kunt u afzien van de koop. De periode gaat in op het moment dat u de aangetekende brief ontvangt met een kopie van het door alle partijen ondertekende document, praktisch gezien: op de dag dat u het Compromis de Vente ondertekent
Het koopproces kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer drie maanden vanaf het moment van het accepteren van het bod tot de uiteindelijke overdracht.
Tip 8: Uiteindelijke overdracht
Meestal rond 3 maanden na de ondertekening van het Compromis de Vente, zal de notaris een datum voor de definitieve ondertekening van de Acte de Vente zijn overeengekomen met u. Dit zal plaatsvinden op het kantoor van de notaris. Zodra dit laatste document is ondertekend, zal u de eigenaar van het pand zijn en de sleutels overhandigd krijgen. Voor deze bijeenkomst moet u ervoor zorgen dat het geld is overgemaakt op de bankrekening van de notaris om de koop van uw nieuwe woning te kunnen voltooien. Zorg ervoor dat u een opstalverzekering heeft voordat u de uiteindelijk overdrachtsakte ondertekend.
Tip 9: Onroerend goed belasting
Of u nu permanent woont in Frankrijk , of in het bezit bent van een vakantiehuis, u zult onroerendgoed belastingmoeten betalen zoals in de meeste landen.
Tax fonciere: De taxe foncière wordt betaald worden door de eigenaar van de woning. Zij bestaat uit twee delen: een belasting op de woning (taxe foncière sur les propriétés bâties) en een belasting op de grond (taxe foncière sur les propriétés non bâties). De belasting op grond wordt op nationaal niveau geheven. De belasting op de woning moet altijd betaald worden, ongeacht of de woning wel of niet bewoond wordt.
Tax d’habitation: De hoogte van de Taxe d’habitation wordt vastgesteld door lokale en regionale overheden. De opbrengsten van deze belasting worden besteed aan de gemeentelijke voorzieningen. De belasting wordt betaald door het huishouden dat op 1 januari de woning bewoont ongeacht of men eigenaar of huurder is. Als de woning leeg staat betaalt de eigenaar.
Top 10: Gefeliciteerd
Nu is het tijd om achterover te leunen, een fles champagne open te trekken en te genieten van uw nieuwe aankoop. Frankrijk is een prachtig land om tijd in door te brengen.